top of page

Overtøj til børnehavebørn

Vi bor i et område på kloden der har køligere klima, hvilket betyder, at overtøj er en vigtig del af beklædningen året rundt. Det skal være modstandsdygtigt overfor vind, blæst, slud, regn, frost, sol osv. Især børn som går i børnehave og er ude meget af en dag skal der være helt specifikke krav som skal opfyldes. I nedenstående beskrivelse vil der tage udgangspunkt i et barn på 5 år, der har sin daglige gang i børnehaven.


Persona:

Et barn i børnehaven vælger ofte ikke selv sin påklædning og derfor er persona baseret på forældrene.

Vores design og produkt har et middel prisniveau. Forældrene prioritere at barnet skal have lov til at boltre sig ude på legepladsen, hvor skidt og snavs let skal kunne vaskes af igen. I et mellem niveau er kvaliteten både i orden, men dog hellere ikke dyrere end hvis flyverdragten går i stykker at den kan smides ud. Det vigtigeste er trods alt om isoleringen, vandafvisende og sikkerhedskravende er i top.

For forældrene er det vigtigt, at man undersøger om produkterne er i orden. derfor er reseach på mærker og kvalitet en realitet inden købet sker. Desuden prioitere de ofte børnene i hjemmet og de får hver et sekunds opmærksomhed.

Det er forældre som er opmærksomme på sit barnsudvikling, måske lidt for meget. Derfor kan man med andre ord også beskrive forældrene som interektuelle. barnet kan have tildens til at det bliver overstimuleret i forhold til andre børn.

forældrene har jobs indenfor den private sektor og forsker i projekter i virksomheder. De bor i en forstad til københavn og er pentler med det offentlige.

Dagligdags situation for et barn i børnehave

Det er en kold morgen med tunge skyer hængene over forstaden til København. Turen til børnehaven foregår bag på mors cykel. Det skal gå hurtigt med at få flyverdragten på, hvilket derfor er smart, at der er lynlåse og velcro på dragten, så Agnes selv kan tage den på, mens mor er i fuld gang med at pakke madpakken i tasken. Af sted det går mod en hel dag fuld med leg. Det er stadig mørkt når mor og Agnes cykler. Reflekserne hjælper så billisterne kan se dem i morgentrafikken. Det er tid til middagsleg udenfor, hvor der er kommet vandpytter af de tunge skyer der hang over byen i morges. Arg hvor er det lækkert at man kan få lov til at lege i dem. Godt at flyverdragten kan holde vandet ude og stadig holde Agnes varm. Rustebanen er dejlig våd også, men heldigvis er der slidstærkt materiale, der gør at Agnes slet ikke kan mærke det. Efter en travl dag på job og i børnehave går turen igen hjem for mor og Agnes. Cykelturen foregår igen i mørke, regn og rusk. Godt mor og far har givet Agnes en så god flyverdragt på.

Krav til en flyverdragt kan være:

- Ekstra slidstærk i numsen

- Vandtæt

- Kan barnet bevæge sig, hvis det er utrolig aktivt

- Skal være nem for barnet at tage af og på. Trykknapper, lynlåse, velcrolukninger

- Halsområdet skal være fri for snore, elestikker osv.

- Skal være vaskbar og tørretumbles.

- Fri for kemikalier som er skadelige.

Materialer:

Vores valg af materialer er faldet på coating. hvilket er en betegnelses for en metode at påføre teksiler "pastaen" i en flydende form direkte på teksilet. Men kan som regel kun mærke at den ene side af teksilet har fået coating.

Åndbarheden i flyverdragten skal være stor. idet barnet render rundt og leger og ikke bare sidder stille. Jo mere vandtæt en vare bliver, desto mere risiko er der for at åndbarheden bliver mindre.


Coatingen kan være både stiv, plastisk, hård, blød eller fedtet

Ulemperne ved coating er at der ved påføringen kan være vanskeligheder ved at opnå en ensartet jævnhed af coatingen, der er stor risiko for at der fremkommer tykke og tynde steder.



Der findes også laminering. Det er et udtryk, der dækker over, at to varebaner bliver ført- og klæbet sammen. De 2 varebaner kan enten være 2 tekstile varebaner som bliver samlet ved hjælp af et klæbemiddel. Der er dog oftest tale om en tekstilvare og en film/folie der bliver ført sammen og med varme bliver filmen så smeltet sammen med tekstilvaren.


De effekter, man opnår med laminering, er ofte de samme som ved coating. Traditionelt har det været sådan, at laminerede varer var meget stivere end coatede varer. De laminerede varer har også haft problemer med holdbarheden, idet lamineringerne kunne begynde at krakelere og falde af efter et vist antal vaske.

Test af beskyttelsesmaterialer

Der findes forskellige metoder der kan anvendes når man skal kunne vurdere beklædningens evne til at holde regnvand ude og til at lade kroppens vanddamp passerer ud. Disse metoder er: vandtæthed, regnskyende evne/spraytest, vanddampgennentrængelighed (åndbarhed)


Vandtæthed

Bestemmes efter ISO 811 – her bestemmes højden af den væskesøjle, som er nødvendig for at presse de første 3 vandråber gennem stoffet. Det internationale krav til godkendelse af vandtætte materialer er ifølge den tyske standard DIN 61 539, min. 1300 mm på metervare og sømme. Til regntøj, der ikke udsættes for særlig kraftig brugs-påvirkning, vil en væskesøjle på 900 mm dog være tilstrækkelig stor, hvis vareoverfladen har en god regnskyende evne.

Regnskyende evne

Bestemmes efter ISO 4920. Prøvning bør fortages både før og efter vask. Bedømmelsen af den regnskyende evne fortages efter en 1-5 skala, hvor 5 betyder helt vandskyende. Hvis beklædningen skal have en god regnskyende evne, skal den være større end 2, ellers er der en risiko for at vandet kan trænge igennem belægningen.

Vanddampgennentrængelighed

Bestemmes efter flere forskellige internationale standarder. Personer med særlig fysisk aktivitet (stor sved-produktion) vil dog ofte kunne opleve at der opstår fugt på indersiden af beklædningen. Der sker nemlig kun en dampdiffusion hvis der er forskel på damptrykket på de to varesider, og jo mindre forskellen er, desto mindre damp vil diffundere. Specielt i regnvejr vil damptrykket være stort på regntøjets yderside, og det vil nok være en meget lille del af den producerede kropsfugt, som kommer gennem stoffet i regnvejr.

Sikkerhed i overtøj til børn

Det er en vigtig faktor at sikkerheden i overtøjet til børn er i orden.

Hætter skal være påsat med trykknapper, istedet for fastsyethætte. Dette er hvis barnet sidder fast i et træ, legestativ at hætten automatisk selv slipper jakken og barnet vil ikke blive kvalt eller skadet.


I dag er der EU-regler om hvor lange snore eller stropper må være i tøjet. Snore kan udgøre en potientel fare for at de kan sidde fast i genstande og barnet kan blive skadet.


Desuden er det også vigtigt at materialerne ikke indenholde farlige kemikalier, der er usunde.

Design Af flyverdragt

Vores design

Vores style er en flyverdragt til små piger. Designet forener praktiske egenskaber med et fint design. Flyverdragten er lavet i en sød bærfarve med en imiteret pelskant omkring hætten. Denne style defineres af overskæringerne der er lavet med piping af refleks. Dette giver både et flot design, men har også en praktisk funktion og gør barnet syneligt i trafikken.

Dragten har tapede sømme for at sikre barnet komfort i en vandsikker dragt.

Hætten er aftagelig og man undgår derved kvælningsfarve. Dragten er ekstra slidstærk på bagdelen og på knæene. Der er snefang på ærmerne og inde i ærmeåbningen findes små klips til fastisætning af vanter so de ikke mistes.

I benene er der gummestropper til fødderne for at sikre at dragten bliver hvor den skal.

Flyverdragten lever op til eu's sikkerhedsstandard ds/en 14682. Vandsøjletryk: 10.000 mm. Åndbarhed: 8.000 g/m2/24t. Dette produkt har en vandafvisende pfc-fri imprægnering (f.eks. Pfos, pfoa).

Dragten er foret med 3m thinsulate, der gør flyverdragten særdeles varm og tillader kroppen at ånde, samtidig med at den forbliver blød og let.


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

© 2015 by THOUSAND.

bottom of page